Psychológia farieb v interiérovom dizajne

Farba môže zmeniť náladu človeka, vyvolať hnev, vyvolať šťastie alebo vyvolať pocity ľahostajnosti a smútku. Napriek tomu väčšina ľudí netrávi veľa času premýšľaním o efektoch farieb vo svojich domácnostiach alebo kanceláriách. Farba a dizajn v našom dome by mali odrážať ľudí, ktorí v ňom žijú.

Základom všetkých farieb sú základné farby červená, žltá a modrá. Kombináciou týchto farieb môžete získať každú ďalšiu farbu, ale tieto farby nemôžete vytvoriť zmiešaním iných farieb. Sekundárne farby sú zelená, oranžová a fialová (alebo fialová), ktoré sa vyrábajú kombináciou červenej a modrej, žltej a červenej, atď. Terciárne farby je, takpovediac, šesť vnúčat základných farieb.

Prečo je dôležitý výber farieb v interiérovom dizajne? Niet pochýb o tom, že farby, ktoré sa vyberú pre projekt, môžu ovplyvniť náladu človeka, jeho myseľ a celkovú dispozíciu. Spôsob, akým farba ovplyvňuje našu mentálnu a emocionálnu konštitúciu, sa datuje k starovekým Egypťanom, ktorí študovali účinky farby na náladu. Napríklad, červená farba sa považovala za zvýšenie obehu, oranžová za zvýšenie energie a modrá za upokojenie bolesti. 

Vývoj modernej psychológie tiež rozšírila štúdia farieb, ktorá sa už desaťročia úspešne používa v dizajne a marketingu, architektonickom dizajne a v dizajne interiéru. Dokonca aj švajčiarsky psychológ Carl Jung definoval štyri temperamenty z hľadiska farieb: slnečná žltá, zelená, studená modrá a ohnivo červená.

Červená farba
Červená vyžaruje pocity energie, vojny, nebezpečenstva, sily a odhodlania, ale aj vášne, túžby a lásky. Rôzne odtiene červenej sú svetločervená, čo predstavuje radosť, sexualitu, vášeň a lásku. Červenkastohnedá je spojená so zberom a pádom a tmavočervená farba je spojená so silou, vôľou, hnevom, vodcovstvom, odvahou, túžbou, zlomyseľnosťou a hnevom. Červená je vynikajúca pre kuchyne a je známe, že zvyšuje chuť do jedla, a červené steny môžu zmeniť spôsob vnímania miestnosti. Ako najintenzívnejšia farba, červená, zvyšuje energiu v miestnosti.

Ružová farba
Ružová na druhej strane predstavuje súcit, starostlivosť a lásku a v závislosti od odtieňa môže miestnosť urobiť hravou, ženskou a hrejivou. „Majte na pamäti, že ružová má tendenciu rýchlo a sladko vyzerať,“ hovorí odborník na farby Kate Smith. "Takže ak majiteľ domu nechce romantický, dievčensky vyzerajúci vzhľad, udržiavajte jednoduché a čisté línie a používajte sofistikované textílie." Ružová farba je nádherná farba steny, ktorá vytvára príjemnú atmosféru. Môže sa používať v „dievčenských“ detských alebo tínedžerských izbách alebo na pridanie pôvabu alebo pohodlia do jedálne.

Oranžová farba
Oranžová je spájaná s radosťou, slnečným žiarením a trópmi. Predstavuje nadšenie, fascináciu, šťastie, kreativitu, odhodlanie, príťažlivosť, úspech, povzbudenie a stimuláciu. Je to trochu polarizačná farba a ľudia ju buď milujú alebo nenávidia. V starovekých kultúrach sa používala oranžová na zvýšenie hladiny energie a liečenie pľúc. Tmavo oranžová však môže znamenať aj podvod a nedôveru. Červeno-oranžová zodpovedá túžbe, sexuálnej vášni, potešeniu, dominancii, agresii a túžbe po akcii. Zlatá, vzdialená variácia oranžovej, vyvoláva pocit prestíže. Význam zlatej je osvetľovacia múdrosť a bohatstvo. Rovnako ako červená, oranžová, stimuluje chuť do jedla a je vynikajúcou farbou kuchyne a cvičebne. Marhuľová alebo terra cotta oranžová (čoraz obľúbenejšia na stredozápade) môže byť relaxačná. Jasne oranžová dodáva teplo a dobrodružstvo, ale pri nadmernom použití môže byť ohromujúca.

Žltá farba
Žltá je farba slnka a je spojená s radosťou, šťastím, intelektom a energiou. Je vynikajúcou voľbou pre kuchyne, jedálne a kúpeľne. Na chodbách sa žltá môže pôsobiť príjemne. Štúdie však ukazujú, že je pravdepodobnejšie, že ľudia stratia svoj temperament v úplne žltom interiéri, preto by sa mala táto farba používať striedmo. Tmavá alebo špinavo žltá predstavuje opatrnosť, hnilobu, chorobu a žiarlivosť a zriedka sa používa v interiérových izbách. Svetložltá je spojená s intelektom, sviežosťou a radosťou a je vynikajúcou farbou vonkajšieho domu. Žiarivo žltá vyvoláva optimistické pocity. Pre sofistikovanejší vzhľad používajte sýto žltú a šedú. Žltá s oranžovou farbou sú vynikajúcou voľbou pre raňajkové priestory a žltá farba je vynikajúca aj ako akcentová farba v malom množstve.

Zelená farba
Zelená je farba prírody. Vzhľadom k tomu, že pre oko je najpokojnejšia farba, zelená môže pri použití v interiéri predstavovať pocit pokoja a bezpečnosti. Zelená symbolizuje rast, harmóniu, čerstvosť a plodnosť a vo všeobecnosti spôsobuje, že sa ľudia cítia citovo bezpeční. Zelená sa dobre hodí do každej miestnosti v dome a môže mať upokojujúci účinok, keď sa použije ako hlavná farba na zdobenie. Rôzne odtiene zelenej farby však môžu vyvolať úplne odlišné pocity. Tmavo zelená je spojená s ambíciami, chamtivosťou a žiarlivosťou, zatiaľ čo aqua-zelená je spojená s emocionálnym uzdravením a ochranou. Žlto-zelená farba môže naznačovať chorobu, zbabelosť, nesúhlas a žiarlivosť, zatiaľ čo olivová zelená je tradičná farba mieru.

Modrá farba
Modrá je spojená s dôverou, lojalitou, múdrosťou, dôverou, inteligenciou, vierou, pravdou a nebom. Modrá spomaľuje metabolizmus a má upokojujúci účinok, takže pri použití v domácnosti alebo v kancelárii sa považuje za prospešnú pre myseľ a telo. Hovorí sa, že modrá pomôže znížiť krvný tlak a spomalí srdcový rytmus. Svetlá alebo pastelová modrá môžu vytvárať pokoj a sú spojené so zdravím, liečením, porozumením, ale môžu pôsobiť ako „chladné“ farby na stenách v miestnosti, ktorá prijíma veľmi málo prirodzeného svetla. Tmavomodrá predstavuje znalosť, silu, integritu a vážnosť. Hlboká polnočná modrá môže pri používaní v spálni vyvolať pocit luxusu.

Fialová farba
Fialová vo svojich najtmavších hodnotách je dramatická, bohatá a sofistikovaná. Je spojená s luxusom a kreativitou.

KONTAKT

Sofa Partners s.r.o.
Radlinského 448/14
955 01 Topoľčany

IČO: 46 416 641

Predajňa Nitra
Bratislavská 35, Nitra

PODPORUJEME PLATBY

SLEDUJTE NÁS